čtvrtek 14. ledna 2016

Celozrnný chleba z kvasnic

Pokud nestíháte rozkvasit kvásek nebo z kvásku třeba vůbec nepečete a máte chuť na moc dobrý, zdravý chleba, tenhle recept hledáte! Díky celozrnné mouce a mouce špaldové je zdravý, střídka je vlhká a kůrka krásně křupavá. Navíc je díky kvasnicím hned hotový. Recept mám od Kitchenette. Ingredience jsou odměřené v US cups, já ale žádný o objemu 236 ml nemám, tak jsem to odvažovala a odměřovala podle přepsaných mililitrů a gramů. Na kváskový to sice nemá, ale jako rychlá alternativa je super. EDIT: dostávám hlášení, že i na druhej den je výtečnej.


Na jeden velký nebo dva menší chleby je potřeba:

708 ml (dejte prostě 700 ml a kapku navíc) teplé vody (pozor, aby nebyla horká, kvasnice by to pravděpodobně nepřežily)
1 lžíce cukru
1 lžíce sušených kvasnic
1 lžíce octa
1 lžíce rostlinného oleje (olivový bude nejlepší)
375 g hladké špaldové mouky (nebo hladké pšeničné, ale to už to nebude tak zdravé :)
375 g pšeničné celozrnné mouky
1 zarovnaná lžíce soli (spíš méně než více)
semínka, oříšky, restovanou cibulku,...nebo na co máte chuť


Do větší mísy si odměřte teplou vodu, rozmíchejte v ní cukr a kvasnice a počkejte, než začnou kvasnice bublinkovat. Přidejte ocet a olej a poté postupně přidávejte špaldovou moukou a míchejte. Já jsem si pomohla šlehačem s hnětacími háky. Pak přisypávejte mouku celozrnnou, smíchanou se solí, a postupně dobře promíchávejte. Těsto je hodně řídké, lepivé, taková kaše z toho vznikne. Nakonec přidejte libovolná semínka, já jsem dala i trochu rozemletých chia semínek. Mísu přikryjte utěrkou a nechte 30 - 40 minut kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (máte-li doma chladno, můžete si pomoct lehce zahřátou troubou - pozor ale, aby tam nebylo moc teplo). Jakmile je těsto vykynuté, přendejte ho pomocí stěrky do formy/forem vyložených pečícím papírem a zakryjte ji/je utěrkou nebo vložte do sáčku (pokud máte těsto po povrch jako já, tak aby se na utěrku nepřilepilo). Zapněte si troubu na 185 stupňů a než se trouba vyhřeje (cca 20 min), chleba ještě trochu vykyne. Povrch můžete ještě posypat semínky, já mám ale pocit, že stejně vždycky opadají :). Chleba vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut. Já jsem pekla jeden velký chleba, tak jsem ho po 50 minutách vytáhla z formy a dala mu ještě 10 minut navíc se sníženou teplotou. Chleba je upečený, když zní zespodu na poklep dutě. Pokud se vám začne svrchu pálit, snižte teplotu (každá trouba peče jinak) a raději ho pečte déle a ještě ho můžete přikrýt alobalem. Po vytáhnutí z trouby ho nechte zchladnout na mřížce (bez formy, aby se nezapařil).








3 komentáře:

  1. Ta voda ma být hodně teplá nebo vlažná?

    OdpovědětVymazat
  2. Ta voda ma být hodně teplá nebo vlažná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V původním receptu se píše "tělesné teploty", já bych to přirovnala k teplotě vody, ve které byste koupala miminko. O něco víc než vlažná.

      Vymazat